Het aan de praat krijgen van twee VAX 4000-300 machines

Mei 2021 heb ik twee MicroVAX machines opgehaald met een voormalig collega, niet in Nederland maar in Wallonië. 2 uur enkele reis en €600,- lichter keerden we huiswaarts en hebben we met een wasmachineverhuiszak de 2 servers omhoog getakeld. Eenmaal daar ontstond het eerste probleem, hoe krijg ik die terminal aan de praat?

Probleem 1: De VT300-terminal

De terminal bleek nog zo te zijn ingesteld dat deze naar de RS-232 poort keek waar deze moest worden ingesteld op DEC-423. Na deze aanpassing kreeg de terminal inderdaad contact met de VAX.

Probleem 2: Foutmelding over missende terminators

Eenmaal in het syteem kwam de melding “Could not start OpenVMS. Possibly broken fuse or missing terminator”. En inderdaad, er waren ook wel bepaalde aansluitingen open, de melding zou best kunnen kloppen.

Openliggende aansluitingen waar een terminator voor nodig bleek.

Dus heb ik via eBay 2 terminators uit Duitsland laten komen om te kijken of ik hiermee verder kwam.

Probleem 3: Opgestart, en nu?

Maar nu, het opstarten werkt en ik krijg een scherm wat mij doet denken aan de statusmonitor van ESX. Een verhaal als “Ik ben wakker en sta klaar om opdrachten te ontvangen”. Ergens moet ook een manier zijn om te kunnen inloggen en om deze machines te beheren. Waarom krijg ik die optie niet?

Na de zoveelste vraag op het forum blijkt er iemand nog bepaalde commando’s uit zijn hoofd te weten en heeft deze met mij gedeeld. De onderstaande commando’s waren noodzakelijk om in een aparte modus op te starten waarin de systeembeheerder dingen mag doen.

BOOT DIA0
BOOT DIA0 /r5:1

Prompt "SYSBOOT>" moet nu openen

SYSBOOT> USE DEFAULT
SYSBOOT> SET STARTUP_P1 "MIN"
SYSBOOT> CONTINUE

Door deze tip ben ik aanbeland op een punt waar ik nooit eerder was, het loginscherm. Nu is er mogelijk een onoplosbaar probleem, de vorige eigenaar heeft deze VAX-servers met een vriend als grapje geïnstalleerd. Die vriend was overleden voor ik de VAX-en kocht en de verkoper wist eigenlijk technisch nagenoeg niets van deze servers en had geen weet van een wachtwoord. Natuurlijk heb ik alle standaard dingen zoals admin:admin uitgeprobeerd maar helaas.

Tot hier had ik nog goede hoop!

Probleem 4: Het wachtwoord is niet meer te achterhalen, her-installatie dan maar?

Op datzelfde forum gaf iemand de suggestie voor een her-installatie. De schrijver van deze tip deed de juiste aanname dat ik geen tape unit met de juiste tapes had en stelde voor om dit via UTP te doen. Dat blijkt te kunnen met een speciale omvormer van RS-232 naar UTP, die bestaan ook van DEC zelf. Weer terug naar eBay dan maar en daar een originele DEC RS-232 naar UTP omvormer laten overkomen.

Daarna zou ik een MOP boot-server maken op basis van de uitleg die op de onderstaande website te vinden is. Dat zal voor mij de eerste keer worden dat ik zoiets op ga zetten maar als het goed is heb ik nu wel alle spullen in huis om dat te proberen.

https://www.netbsd.org/docs/network/netboot/mop.html#linux

Update 04-03-2023 over probleem 4

Na enig zoeken op internet bleek er een manier te bestaan om het systemwachtwoord te resetten. Achteraf vraag ik mijzelf af waarom ik gewoon niet op het forum gevraagd heb of iemand een trucje wist, dan had ik waarschijnlijk exact dezelfde commando’s toegestuurd gekregen als hieronder.

Het is overigens wel zo dat bij een typefout de backspace niet lijkt te werken, als je dus in een van de onderstaande commando’s een typefout maakt kan je het beste gewoon meteen op enter drukken en op die manier het nog eens te proberen. Let uiteraard wel op dat je niet daardoor een commando uitvoert wat niet de bedoeling was, blijf altijd zelf nadenken. Overigens werkt het ook niet om je cursor naar links te verplaatsen en over je fout “heen te typen”.

Bron: https://raymii.org/s/blog/OpenVMS_reset_SYSTEM-password.html

Let op regel 1 van de onderstaande commando’s. Het lijkt erop dat meerdere websites informatie klakkeloos overgenomen hebben. Tussen SET en /STARTUP moet een spatie. Ik heb dit in eerste instantie meerdere keren zonder spatie geprobeerd en dat werkte niet. Als je je SYSBOOT terminal hebt en het HELP-commando intypt wordt je erop gewezen dat SET altijd gevolgd wordt door een spatie, tevens, de commando’s op regel 2 en 3 zijn ook met een spatie afgebeeld.

SET /STARTUP OPA0:
SET WINDOW_SYSTEM 0
SET WRITESYSPARAMS 0
CONTINUE

SPAWN
@SYS$SYSTEM:STARTUP
SET DEFAULT SYS$SYSTEM:
RUN SYS$SYSTEM:AUTHORIZE
MODIFY SYSTEM /PASSWORD=wachtwoordnaarkeuze
Mocht de systeemklok destijds naar waarheid zijn ingevuld dan ben ik de eerste persoon in meer dan 18 jaar die op deze machine met succes inlogt.

En nu?

Nu is dus na een kleine 2 jaar een nieuw hoofdstuk aangebroken. Ik heb de mogelijkheid om te gaan spelen met de VAX-servers. Dat wil ik trouwens wel gaan proberen met een verloopkabel naar mijn eigen Windows-computer, via Putty of wat er ook wil werken. Zo kan ik veel makkelijker iets op internet opzoeken en dat dan direct uitvoeren zonder van stoel te hoeven wisselen. Los daarvan, het toetsenbord dat bij de terminal hoort typt werkelijk verschrikkelijk. Je moet de toetsen vrij hard indrukken voor ze reageren en het is een qwertz toetsenbord dat dan weer wel op qwerty ingesteld is. Blind typen is dus een optie maar zoals je hierboven leest genoeg reden om via Putty te VAX-machines te gaan benaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *