De tijd heeft stilgestaan in het oude pand van Rogerma, Tilburg

Zo nu en dan kijk ik voor de grap eens naar grote bedrijfspanden op internet. Dat zijn allemaal panden die moeten voldoen aan een lijst een eisen die ik zelf zou stellen aan een computermuseum. Dat pand moet dan zo in te richten zijn dat ik zonder al te veel moeite er zo meubilair en apparatuur in kwijt kan.

Via Funda maak ik een selectie zoals hieronder beschreven.

  • gebouw voor 1995
  • meer van 500m2, het liefste meer dan 1000m2
  • parkeerplaatsen

Het pand moet ouder zijn of net zo oud zijn als de tijdsgeest waar het onderwerp van het museum zich in afspeelt. De vierkante meters moeten zowel kantoorruimte zijn als eventueel nog plaats om nieuwe apparatuur altijd droog te kunnen uitladen. Tot slot, parkeerplaatsen moeten er zijn voor bezoekers maar ook om eventueel een parkeerplaats te vullen met auto’s uit dezelfde tijd. Zo moet het nog meer de beleving geven van een bedrijf uit een bepaald jaartal, laten we zeggen 1997.

Toen op Funda

Hoewel ik een dergelijk pand nu nooit zou kunnen kopen kwam er een advertentie voorbij op Funda en op de website van de makelaar zelf, wat een prachtig geschikt pand had geweest als ik wel in die positie had geweest. Wat mijn grote verbazing schetste was dat dit pand nog helemaal ingericht bleek te zijn zoals ik mijn toekomstige museum voor mij zie. Los van de computersystemen die er staan ook het meubilair.

Als ik die 1,6 miljoen had liggen en ook nog makkelijk had kunnen missen had ik beslist dit pand overgenomen maar dan wel met inrichting. Er zou nog wel een museumwaardige beleving gecreëerd moeten worden maar mijn doel van mijn (hopelijk) toekomstige museum is het tonen van een echte werkomgeving aan de bezoekers. Dit is zo’n werkomgeving, inclusief vlekken op de vloer. Een museum met 100 miljoenmiljard computers in stellingen, rijen naast elkaar is niet aan mij besteed. Dat kun je nu al merken aan hoe ik mijn verzameling presenteer. De tijd van stellingen ligt al een paar jaar achter mij. Kwaliteit boven kwantiteit.

Buitenaanzicht pand

De binnenkant

Nog een rondje van buiten

En dan nog van boven

Bovenstaande foto’s zijn geplaatst met toestemming van de eigenaar via Van de Zande Makelaardij Waalwijk waarvoor mijn grote dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *