Afdeling IBM PS/2 is geopend – deel 1

Op Marktplaats had iemand uit IJlst een advertentie met daarin twee IBM PS/2 machines. Toen we toevallig die dag in de buurt waren heb ik de adverteerder gevraagd of ik voor €350,- de hele set dezelfde dag mocht komen ophalen, dat was prima. Op zondag 29 januari 2023 zijn we die kant opgereden en hebben we de spullen opgehaald.

Eenmaal thuis aangekomen ben ik enthousiast begonnen met het maken van een werkplek. Meerdere combinaties heb ik geprobeerd maar de onderstaande vond ik toch echt de mooiste.

Beide systemen hebben ook een netwerkkaart met token ring, dat beloofd dus nog veel speelplezier de komende tijd!

Inmiddels heb ik vandaag, 5 februari 2023 via Marktplaats nog bij iemand in Groenlo een derde IBM PS/2 gekocht voor €70,-. Deze wordt geleverd met een IBM toetsenbord maar zonder origineel scherm. Die ga ik waarschijnlijk pas in maart ophalen omdat we dan toch richting Duitsland rijden en er dan langskomen.

Nakijken van de eerste twee PS/2 machines

Om te beginnen moeten de eerste twee machines nagekeken worden. Allebei hebben ze een niet werkend diskettestation, zo kan ik dus ook geen Windows 3.0 of 3.1 erop zetten. De diskettestations reageren trouwens wel maar geven beiden een leesfout. Na het openmaken van de kasten bleek al snel wat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn.

Er blijkt een behoorlijke laag stof in de computers te zijn gevlogen. De vraag is daarmee ook of de diskettestations nog te redden zijn na een goede schoonmaakbeurt. Zo’n diskettestation heb ik nooit opengemaakt dus ik ben ook meteen benieuwd wat ik aantref. Zelf heb ik wel diskettestations liggen dus testen of een alternatieve wel werkt is gelukkig goed mogelijk.

Los van de diskettestations gaat mijn compressor weer van pas komen om de PCs helemaal uit te blazen. Verder heb ik op Joetoep gezien dat iemand exact deze kasten op een bepaalde manier compleet heeft weten te reinigen, misschien moet ik mij daar ook eens in gaan verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *